S-a schimbat Codul Muncii în România: ce se întâmplă cu concediile în 2023, toți angajații trebuie să știe
O parte semnificativă dintre practicile angajatorilor și angajaților sunt definite prin intermediul Codului Muncii, iar acesta tocmai a suferit niște modificări importante pe marginea concediilor. Dacă ești angajat, trebuie să ai în vedere aceste schimbări.
În România, durata minimă a concediului de odihnă este de 20 de zile, în timp ce durata maximă se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă. Programările se fac după o consultare prealabilă cu sindicatele sau cu toți angajații, printr-o ședință comună. Este important de reținut că perioada de concediu de odihnă poate fi fixată pentru fiecare angajat în parte.
Cum îți iei concediu în 2023
Angajații au posibilitate de a depune cerere pentru concediu de odihnă cu minim 60 de zile înainte de efectuarea acestuia. În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Zilele de concediu se pot luna și în anul următor, conform legii. Pe acest principiu, angajații își pot lua cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă din 2022 până la jumătate anului 2024, cu condiția să solicite acest lucru angajatorului.
- 30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior;
- 5 zile pentru schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate;
- 5 zile pentru căsătoria salariatului;
- 5 zile pentru nașterea unui copil, sau 10 zile în cazul în care tatăl a urmat un curs de puericultură;
- 3 zile pentru decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor;
- 2 zile pentru căsătoria unui copil al salariatului;
- o zi pentru decesul bunicilor, fraților, surorilor;
- o zi pentru donatorii de sânge.
Pe 14 decembrie 2022, Senatul a adoptat un proiect pentru completarea Legii 273 din 2004 referitor la procedura adopției. În consecință, părinții adoptivi pot beneficia de un concediu de acomodare de maximum 2 ani. Proiectul urmează să fie votat în Camera Deputaților cu rol de for decizional în această speță.